Składniki: garść (ok. 200 g) brukselki
1 ząbek czosnku
15 g orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą lub w misce z zimną wodą. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól, wrzuć
brukselkę (najlepiej wrzucaj stopniowo, aby woda nie przestawała wrzeć). Gotuj bez przykrycia przez ok. 20-25 min, do miękkości. Od razu odcedź i wyłóż na talerz. Piekarnik nagrzej do 220oC. Czosnek, orzechy i pietruszkę drobno posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W miseczce wymieszaj oliwę, bułkę tartą, pietruszkę, czosnek, parmezan. Odcedzoną brukselkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekaną mieszanką i zapiekaj przez ok. 10 min, do czasu, aż posypka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Po upieczeniu brukselkę skrop dużą ilością soku z cytryny i polej oliwą extra virgin.
Wartość energetyczna: 371 kcal, białko: 14,2 g, tłuszcz: 22,9 g, węglowodany: 35,5 g
To warzywo mimo niskiej wartości energetycznej jest bardzo sycące.
Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, wywodzi się z Belgii. Nazwę zawdzięcza Brukseli – tam prawdopodobnie zaczęto ją uprawiać już w XIX wieku, choć przypuszcza się, że w innych regionach Europy występowała jeszcze wcześniej. Jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych.
Leon XIV spędził minioną noc w Castel Gandolfo. Od ubiegłej środy jest tam również Proton, podarowany Papieżowi przez polskiego hodowcę biały koń. Zdjęcia Ojca Świętego z Protonem obiegły cały świat. Dziwiono się, że Papież wie, jak obchodzić się z koniem. W rzeczywistości aż do czasów wynalezienia samochodu papieże zawsze jeździli konno i to nie tylko w powozie.
Jak zauważa agencja ACI, ostatnim Papieżem, który regularnie jeździł konno był bł. Pius IX. Ulubionym miejscem jego przejażdżek była peryferyjna dzielnicy Rzymu Magliana.
W niedzielę, 19 października, Arena Sosnowiec wypełniła się po brzegi uczestnikami trzeciej edycji Gali Człowieka Nowej Kultury – wyjątkowego wydarzenia organizowanego przez Fundację Muza Dei – Centrum Nowej Kultury, które na stałe wpisało się w kalendarz ogólnopolskich inicjatyw promujących wartości i wspólnotę. To wieczór pełen wdzięczności i inspiracji, podczas którego zatrzymujemy się, by spojrzeć na tych, którzy swoją codziennością pokazują, że można żyć prawdą, dobrem i pięknem. Był to wieczór spotkania wielu osobowości, wielu środowisk.
Wśród licznie zgromadzonych gości znaleźli się m.in. ksiądz Marek Sędek, moderator generalny Ruchu Światło–Życie, oraz ksiądz prałat Henryk Bolczyk, bliski współpracownik Sługi Bożego księdza Franciszka Blachnickiego i honorowy laureat premierowej edycji Gali. Ich obecność podkreśliła duchowy wymiar wydarzenia, które nawiązuje do dziedzictwa twórcy idei Nowego Człowieka, Nowej Wspólnoty i Nowej Kultury.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.